• 500 liter vetsmelter
  • Afgestemd op formaat vetblokken
  • Constante temperatuur smelten en warmhouden
  • One-of-a-kind vetsmelter

Ook een project in gedachten?

Ook even sparren met Gerard

Een continu productieproces met een one-of-a-kind vetsmelter

Exberry uit Mierlo geeft kleur aan het leven met natuurlijke kleurstoffen voor de voedings- en drankenindustrie. In deze snel veranderende tijd waarin consumentenbehoeften binnen no-time veranderen, is de behoefte aan natuurlijke kleurstoffen de laatste jaren aanzienlijk gestegen.

Voor het productieproces van Exberry is een vetsmelter met voldoende productiecapaciteit vereist, zodat zij meerdere vetblokken kunnen smelten en op een constante temperatuur kunnen houden. Er is gekeken naar een standaard vetsmelter, echter sloot dit niet aan bij de technische vereisten van Exberry. Met een maatwerk vetsmelter spelen we perfect in  op de wensen en behoeften van Exberry. Bovendien is de initiële investering van deze maatwerk vetsmelter te vergelijken met de standaard vetsmelter, terwijl een maatwerk vetsmelter beter aansluit op het productieproces.

Exberry is een relatie van onze moederorganisatie Van Bussel Metaaltechniek. De eerste gedachten voor een nieuwe machine stonden al snel op papier. En door een goede samenwerking hebben we wederom een bijdrage kunnen leveren aan een efficiënter productieproces.

De uitdaging

De uitdaging voor dit project was de realisatie van een vetsmelter waarmee Exberry 250 kg vet tegelijkertijd kan smelten, zodat ze een grote hoeveelheid gesmolten vet voorradig hebben voor het productieproces. Enerzijds smelt de machine grote vetblokken, anderzijds houdt de machine het vet op een constante temperatuur. Het warmhouden van het vet op een constante temperatuur is belangrijk, aangezien een te hoge of te lage temperatuur het productieproces van Exberry kan beïnvloeden. Met negatieve effecten, zoals downtime of verbrandde voorraad als gevolg.

exberry

Van tekentafel tot complete inrichting

Na de eerste gesprekken met Exberry en het concreet maken van de opdracht, zijn we in contact geraakt met de vetblokken leverancier van Exberry. Input uit de gesprekken met deze leverancier zijn gebruikt in het ontwerp van de machine. Exberry werkt immers met een specifiek formaat vetblokken. Zowel de grootte van de binnenbak en de verwarmingsplaat voor het smelten van de blokken zijn hierop afgestemd.

De werking van de machine is duidelijk. Het moet blokken vet smelten en het moet gebruiksvriendelijk zijn voor het personeel. Gedurende het traject zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd om de machine beter hanteerbaar te maken, zoals het toepassen van scharnieren voor het openklappen van de dubbelwandige platen en een dubbele wand met isolatie om warmteafgifte aan de buitenwand van de machine te beperken. Het gebruiksgemak van de machine is hierdoor verbeterd en het personeel kan bovendien veiliger werken.

Maatwerk is bij ons ook echt maatwerk. Zo zijn wij in staat om snel te schakelen en vroegtijdig in het proces gewenste aanpassingen door te voeren. Samen een uniek project starten? Neem contact op met Gerard.

exberry

Een tailormade vetsmelder voor Exberry

Met deze maatwerk vetsmelter is Exberry in staat om tien blokken vet (250 kg) gelijktijdig te smelten. De machine biedt capaciteit voor 500 kg gesmolten vet. Middels een dubbelwandige plaat en mixer blijft het gesmolten vet op een constante temperatuur.

Het verwarmen van het vet vindt plaats door een dubbelwandige plaat die halverwege in de machine is ingebouwd. Door een koppeling met een vrijstaand warmwaterunit kan men de temperatuur van het water perfect instellen zodat de dubbelwandige plaat in de machine altijd een constante temperatuur heeft. Het vet smelt geleidelijk zonder kans op verbranding.

De vrijstaande warmwaterunit is volledig automatisch. Dit betekent dat het water zich automatisch bijvult bij watertekort, voorzien is van een hoogtemperatuurbeveiliging en een laagwaterbeveiliging. Zonder tussenkomst van de medewerkers van Exberry kan deze warmwaterunit opereren. Men hoeft enkel de temperatuur van het vet in te stellen via de besturingsunit op de vetsmeltmachine.

Met deze machine kan Exberry op een veilige wijze in grote aantallen vetblokken smelten, zodat zij ten alle tijden een voorraad gesmolten vet kunnen aanhouden voor het productieproces.

exberry
+5
Made in holland

Wil jij jouw processen efficienter inzetten?

Drink eens een kop koffie met Gerard. Hij weet precies wat jij nodig hebt.

Of vul ons contactformulier in op de contactpagina

Gerard Crooijmans